Entellektüel haz kaynakları sensüel(duysal) olanlara tercih edilir.Arkadaşlık sevgisi aşka tercih edilir.Zira daha az insan ruhunda endişe yaratır ve mutluluğa katkıda bulunur.”When we are death is not,when death is we are not”(biz varken ölüm yok,ölüm varken biz yokuz) deyişi ünlüdür.Kişisel hedonizm anlayışı,kendine yeterlilik,ılımlılık ve tarafsızlık üzerine kuruludur. Epikurosa göre insan azami zevk almalı,asgari acı çekmelidir. “Eudaimonia” yani ruhun huzurundan duyulan zevk en değerli zevktir.
- Epikuros arzuları üçe ayırır.
- Ne doğal ne de gerekli olmayanlar:Para şan şöhret iktidar gibi arzular doyumsuzluğa sürükleyen arzulardır.
- Doğal ama gerekli olmayan arzular:Cinsellik ve estetik ve yemeklerle ilgili istekler.Bu grup olsada olur olmasa da olur.Hep olamayacağı için kapılmaya gerek yoktur.
- Son grup hem doğal hem de gerekli arzular:Hayatın kendisi için gerekli(yemek içmek),bedenin kendisi için gerekli(giysilere ve barınacak yere sahip olmak)ruhun rahatı için(arkadaşlık ve felsefe).
İ.S. 4. yy dan sonra etkisi azalmışsa da 17. yy. da Fransız Filozof Pierre Gassendi tarafından canlandırılmıştır.Kyrene okulunun kurucusu Sokratın müritlerinden Kyrene’li Aristippus ise duysal haz kaynaklarını entellektüel hazza tercih etmiş,bilginin güvenilmez ve yetersiz olduğunu ileri sürerek Hedonizmin aşrısını savlamıştır.